top of page

Gebouwen en straatjes

Het Groot Begijnhof is een pittoresk, neogotisch stadje dat in 1874 in Sint-Amandsberg werd opgetrokken.

De 80 huizen en 14 conventen zijn opgebouwd langs kronkelende straatjes en vormen een stadje op zichzelf, volledig ommuurd, met twee imposante toegangspoorten.

De opbouw is een voorbeeld van een gemengd begijnhoftype: het stedelijk type, dat uit straten bestaat, en het pleintype, waarbij de huizen rondom een binnenplein liggen.
De kerk vormt het centrale punt.

BGH00.jpg
019.jpg

Roerend erfgoed

Het Groot Begijnhof bezit een ruime collectie roerend (religieus) erfgoed. Het interieur van de kerk vormt met haar muurschilderingen, glasramen, meubilair en objecten een neogotisch totaalkunstwerk.
In het Groothuis bevinden zich heel uiteenlopende getuigenissen van de begijnen, gaande van dagelijkse gebruiksvoorwerpen, zoals bestek, potten en pannen, kaarsenhouders en kleding, tot decoratie en kunstvoorwerpen. Het geheel vormt een zeer uiteenlopende collectie die meer inzicht biedt in de geschiedenis van het begijnhof en de begijnen.

01.jpg
08.jpg

Oude foto's en postkaarten

Heel wat oude foto's en postkaarten tonen het begijnhof en het leven van de begijnen aan het einde van de negentiende eeuw en in de loop van de twintigste eeuw. Deze worden nog aangevuld op de site.

bottom of page